De Cambier staat bekend als “gewoon speciaal”. Een school waar iedereen kan schitteren op zijn eigen manier en met plezier werkt aan groei.

Een goed leven voor iedereen op De Cambier

« Terug naar overzicht
20-03-2025

Op De Cambier vinden we dat iedere leerling recht heeft op een goed leven. Dat geldt ook voor leerlingen met een ernstige of meervoudige beperking (emb). Maar wat betekent een goed leven eigenlijk? Op De Cambier gebruiken we hiervoor de LACCS-visie. Die helpt ons om het beste uit iedere leerling te halen.

Wat houdt de LACCS-visie in? De LACCS-visie draait om vijf belangrijke gebieden:

Lichamelijk welzijn: je lichaam moet fijn voelen, zonder pijn of ongemakken;

Alertheid: je moet je wakker, ontspannen en prettig voelen;

Contact: verbonden zijn met anderen;

Communicatie: begrepen worden en jezelf kunnen uiten;

Stimulerende tijdsbesteding: leuke dingen doen en soms nieuwe dingen uitproberen.

Deze vijf gebieden zijn voor iedereen belangrijk, dus ook voor onze (emb-)leerlingen.

Samen zoeken naar antwoorden
Elk jaar organiseren wij een ‘goed leven gesprek’. Ouders, leraren, therapeuten en begeleiders praten samen over de leerling. We bespreken hoe het gaat op elk LACCS-gebied. Zo zien we precies waar het goed gaat en waar het nog beter kan. Daarna stellen we samen doelen op. Met die doelen gaan we het komende schooljaar aan de slag.

Goed kijken en goed luisteren
Elke leerling ontwikkelt zich anders. Daarom kijken we op De Cambier goed hoe iedere leerling de wereld beleeft. De LACCS-visie maakt onderscheid tussen drie ontwikkelingsfases:

  1. Sensatiefase: het draait vooral om zintuiglijke ervaringen;

  2. Klikfase: het draait om herkenning en verwachtingen;

  3. Begrijpfase: het draait om begrijpen en nadenken.

Leerlingen wisselen soms tussen deze fases. Soms lukt iets vandaag wel, maar morgen niet. Daarom letten we goed op wanneer een leerling het beste uit zichzelf kan halen.

Een voorbeeld uit de praktijk
Een leerling die veel epileptische aanvallen had, bleek in haar rolstoel vaak niet alert genoeg te zijn om mee te doen aan activiteiten. Na een observatie zagen we dat zij juist in de bedbox veel alerter was. We hebben daarom onze kookactiviteiten aangepast. Wat bleek? Vanuit de bedbox kon zij veel beter meedoen. Ze kon zelfs zelf op een knop drukken om een appel te schillen. Dit lukte haar in de rolstoel niet goed. Zo zorgen we ervoor dat elke leerling echt mee kan doen.

Samen zorgen voor een goed leven
Op De Cambier gebruiken we verschillende methodes en activiteiten. Denk aan ‘Kanjers in de Keuken’, ‘Bewegen in Muziek’ en ‘Ervaar het Maar’. Hiermee zorgen we dat leerlingen actief meedoen en een goed leven ervaren. Want wij geloven dat iedereen ertoe doet en iedereen recht heeft op een mooi en goed leven.